El Parlament rep els representants de la campanya Decideixo Decidir!

20 d’octubre de 2009

Avui, a les 13.00 hores, la Comissió de Peticions del Parlament de Catalunya ha rebut en compareixença als representants de la Plataforma pel Dret de Decidir, Josep Cruanyes i Oriol Munné, i als representants de Sobirania i Progrés Elisenda Paluzie i Lluís Pérez perquè expliquessin la petició popular per la qual es demana que la Generalitat pugui convocar referèndums sense haver de demanar autorització al Govern espanyol. Aquesta petició es va entrar al mes de gener de 2009 amb el suport de gairebé 75.000 signatures. En aquest sentit la Comissió ha entés necessari la compareixença dels peticionaris tot i que no es una pràctica habitual ja que és la primera petició amb tant de suport al darrera.

Després d’aquest tràmit, queda pendent que la Comissió es reuneixi en plenari i decideixi si assumeix la petició i continua amb els tràmits parlamentaris escaients per fer la proposició de llei que es demana, o bé si transmet la informació als grups parlamentaris perquè siguin aquests que continuïn els tràmits perquè el Parlament presenti una proposició de llei orgànica al Congrés per demanar el traspàs de competències.

A la compareixença ha quedat clar que aquesta petició complementaria el projecte de Llei de consultes que s’està treballant al Parlament i, per tant, no entorpeix ni obstaculitza res. Justament el que pretén aquesta petició és fer possible que la Generalitat no hagi de demanar autorització al Govern espanyol per convocar referèndums. Aquest punt no queda recollit en la Llei de consultes perquè va caure de l’Estatut quan va ser retallat pel Congrés espanyol, tot i que sí que hi constava en el que es va aprovar al Parlament de Catalunya el 30 de setembre. Amb la Llei de consultes i el traspas d’aquesta competència la consulta que es va fer a Arenys, igual que les que es faran a diversos municipis, es podria fer també a nivell nacional i de forma legal. per això som conscients que la resposta del Congrés serà negativa, però el sentit comú i el seny ens diu que les coses s’han d’iniciar per les vies legals establertes i, en tot cas, que sigui el Congrés qui manifesti el seu caràcter antidemocràtic.

Un cop esgotada aquesta via serà el moment, com hem fet sempre, de ser imaginatius per tal d’aconseguir l´exercici del dret de decidir per vies no convencionals. En tot cas, la PDD i SiP seguirem ben a prop els pròxims passos de la Comissió i treballarem perquè els grups parlamentaris es facin seva la petició i, per tant, tiri endavant la proposició de llei orgànica al Congrés.

Los comentarios están cerrados.